пʼятниця, 8 листопада 2013 р.

Мистецтво полягає в миті


Сенека Старший розповідає, що, коли Філіп виставив на продаж захоплених у бою Олінфа ців, Паррасій з Ефеса, афінський живописець, купив одного з них, старого, і велів піддати його тортурам, щоб той послужив йому моделлю для картини "Прикутий Прометей" , яку громадяни Афін замовили йому для храму богині Афіни.

- Він недостатньо сумний! - Прорік Паррасій, дивлячись на бранця, що стоїть в центрі майстерні. Живописець покликав раба і звелів жорстоко мучити старого, щоб змусити сильніше страждати.

Раби почали катувати старого.

Присутні пошкодували нещасного .
- Я його купив! - Заперечив художник. (людина кричала від болю). Його прибили до хреста. Люди, що оточували Паррасія, знову кликали його до милосердя.
- Він мій, я володію ним по праву переможця! - Відповідав художник.

Тим часом він приготував фарби, порошки та закріплювачі, кат, зі свого боку, розвів вогонь пожаркіше, розпалив щипці і взявся за хлист.
- Скрути його міцніше! - Додав Паррасій. - Я хочу добитися вираження істинного страждання.

Старий з Олінфа видав несамовитий крик. Почувши його, присутні запитали Паррасія, до чого він живить велику схильність - до живопису чи до тортур. Він не удостоїв їх відповіддю. Навпаки, крикнув катові:
- Мучте його як слід, ще, ще! Прекрасно, тримай його в такому стані, ось воно - обличчя Прометея терзаного, Прометея вмираючого!

Старик безсило повис на хресті, ридаючи від болю.
Паррасій крикнув йому:
- Твої стогони ще не схожі на стогони людини, переслідуваної гнівом Юпітера!

Старик впав у агонію. Він простогнав ледве чутно, звертаючись до афінського живописця:
- Паррасій, я вмираю !

- Ось-ось, таким і будь!
Мистецтво полягає в миті.

P. S. Автора немає: це ж факт історії про який розповів Сенека Старший

Немає коментарів:

Дописати коментар