середа, 2 квітня 2014 р.

НЕБЕЗПЕКА СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ


Залежність від соціальних мереж: як боротися?

  Живе спілкування — дуже важлива частина нашого життя, під час якого ми реалізуємо палітру наших емоційних реакцій, отримуємо зворотній зв’язок. Ми хвилюємося перед першим знайомством, червоніємо, отримуючи компліменти, сердимося на образи, до сліз сміємося в товаристві друзів і допомагаємо пережити смуток близькій людині. Соціальні мережі звужують багатство наших реакцій до «лайк» і ігнорування інформації, в них немає відтінків емоцій і переживань, і в кінцевому результаті залежний від соціальної мережі стає подібним на наркозалежного, в якого або все «Лайк», або погано. Інші емоцій ці люди не відчувають.
За даними досліджень компанії “Яндекс” кількість облікових записів українців у соціальних мережах сягала близько 30 мільйонів, і більшість часу в мережі Інтернет вони проводять саме в соціальних мережах (близько 11 годин в тиждень). І все в більшої кількості користувачів спостерігаються ознаки залежності, які поступово переростають в значні проблеми, що означає – пора бити тривогу.

 Як тільки ви помітили за собою ознаки залежності, ви в небезпеці: у вас формується залежність від соціальних мереж вже розпочалося. Ви поступово занурюєтеся у віртуальне життя. З часом маєте всі шанси втратити всі навики добування стимулів в реальності, повністю переключившись на життя в соціальній мережі.

Ось декілька рекомендацій для тих, хто вже усвідомив власну небезпеку відносно соціальних мереж.
 1. Найефективніший і простий спосіб позбавитися залежності від соціальних мереж – поїхати на певний час туди, де немає інтернету, не беручи з собою комп’ютер. Як мінімум на 2–4 тижні. Повернувшись, варто пройти діагностику соціальних навиків у психолога і позайматися з ним в амбулаторному режимі.
 2. Якщо не вдається поїхати в відпустку чи на канікули, то вилучайте свої профілі в соціальних мережах по одному щотижня, замінюючи їх новинними ресурсами, на яких часто оновлюється інформація. Паралельно, знайдіть місце, де люди спілкуються вживу (кружки за інтересами). Якщо вам складно відмовитися самостійно від соціальних мереж – тоді вам до психолога.
 3. Якщо самому складно прийняти рішення і відмовитися від соціальних мереж, зверніться до психолога за допомогою, можливо, прийдеться прости курс соціально-психологічної реабілітації або курс групової психотерапії. 

Як бачимо, тільки надмірна концентрація уваги і життєвих інтересів навколо соціальних мереж може сформувати залежність. Соціальні мережі дійсно стають «мережами», з яких виплутатися не в змозі користувачі лише тоді, коди джерело добування життєво важливих «стимулів» знаходиться в них.

Отож, надаємо перевагу живому спілкуванню. Знайомимося і запрошуємо друзів разом спостерігати як розвивається природа, розпускається листочок, квітне квіточка. Також не забуваємо читати друковані книги і обмінюватися думками про прочитане - в бібліотеці або просто з друзями.

 (бібліотечний урок для юнацтва)

Немає коментарів:

Дописати коментар