четвер, 31 жовтня 2013 р.

Це свято святкували в Україні тисячоліттями. (Геловін і Україна)

Ох цей Геловін.... Багато галасу і багато дискусії наподобі, чи потрібно в Україні його святкувати.
Сьогодні, в мережі ФС, прочитала пост своєї фейсбукової коліжанки з Тернополя  - Олени Стефанович про Геловін, а вона прочитала мій. Ми обмінялися коментарами і призналися, що маємо одинакові погляди і сповідуєм одну філософію.

Інформація настільки захоплива і пізнавальна, що я хочу щоб і ви про це дізналися.

Отож..... пост Олени Стефанович і самі цікаві  коментарі до нього.

Олена Стефанович: "Кажуть, що Геловін в Україні почали святкувати після здобуття незалежності, що прийшло до нас це свято з англомовних країн разом із символом свята - світильником у вигляді голови з гарбуза -Ліхтарем Джека.

 Дурниці і нісенітниці. Може слова Геловін, Ліхтар Джека і прийшли до нас після здобуття незалежності, у кінці ХХ ст... Але ж це свято святкували в Україні тисячоліттями. У переддень Дня всіх святих. Не знаю, правда, як воно називалось. Не Геловін. Це точно. Пам'ятаю, що в дитинстві, коли мені було 6-7 років, ми вирізували з гарбузів такі світильники у вигляді голови, запалювали в них свічки і бігали з ними по селу, лякаючи людей. Звідки ми, сільські діти кінця 60-х - поч. 70-х, періоду т.з. застою соціалізму, із села на Тернопільщині, могли знати що в цей день десь в Америці чи Європі святкують Геловін і роблять Ліхтарі Джека? Просто ми знали, що в цей день треба вирізувати такі голови з гарбузів і вставляти у них свічки. Так само, як знали, що на Різдво треба колядувати, а на Великдень водити гаївки... Тобто ці традиції, ці свята передавалися із покоління в покоління віками, тисячоліттями. Це НАШІ давні традиції і свята! ..."

.........................в селі одеської області, в 1982 році я ходила дивитися на гарбуз із свічкою.

........................................Так само й ми бігали з випотрошеними динями, в яких вирізали ножичком очі, рота зубастого, а всередині запалювали свічку. Крім того, брали простиню й ходили пужати дівок. Це всюди так, по всій славній Оріяні - від Рейну й до Алтаю!

....................................нас гарбузою не обмежувалися: натягували вощену нитку, привязану до рами вікна і терли по ній сірниковою коробкою - завиває, як сто чортів; перекидали через хату поліно на мотузку і так стукали у двері. Коли ж хто виходив - поліно підтягувалося - і нікого нем

................................Нещодавно тут, у фб, дізналася про 97-річного ірландця, який пише вірші українською мовою. Він каже, що за давніми ірландськими легендами предки ірландців прийшли з берегів Дніпра, "з берегів Борисфену, зі старої і сивої Скіфії". Він вивчив українську мову для того, щоб писати вірші мовою своїх предків

..............................було це свято і в Центральній Україні. моя бабуся та дідусь(с.Новокурське і с.Явдотівка Дніпропетровської обл. відповідно) розповідали мені, що змалечку знають традицію вирізання очей і зубів в гарбуза. саме в кінці жовтня. але як у них називалося це свято - не знаю.
 
............................Кельти не могли принести сюди нічого. Вони сюди не приходили. Навпаки, вони пішли звідси на захід і дійшли аж до Атлантики. По друге, якщо огірок з'явився у культурі більше як 6 тис. років тому, то відповідно були і гарбузи, так як вони з тої самої родини. З тими гарбузами кельти і пішли по світу ) Разом із свиньми. До речі, кажуть, що сало в шотланців так і залишилось салом )

........................И у меня есть воспоминание из далёкого детства. Мы с мамой возвращались домой от бабушки. Бабушка жила в районе частных домов с палисадниками и огородами. На улице стояла группка молодёжи. Они держали "фигуру" из простыни, "увенчанную" "головой" из тыквы с вырезанными глазами и ртом. Внутри тыквы горела свеча. Мне было довольно моторошно видеть это, хоть рядом шли мама и бабушка. И когда наступала осень, я с замиранием сердца ждала, что вот встретим на улице такую компанию с подобным чучелом. И отчаянно хотела избежать такой встречи... Я люблю праздники. Но праздник у меня отнюдь не ассоциируется с демонстрацией страхолюдин, уродств и всякой ......


Немає коментарів:

Дописати коментар